samenscholing4_tnsc

Samenscholing #4

Op zaterdag 22 oktober vond de vierde Samenscholing plaats. Deze keer op een bijzondere plek en op een bijzonder moment. De tentoonstelling Making School van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op de Dutch Design Week in Eindhoven was de laatste stop van de busreizigers die meededen aan On Tour. Onder leiding van Yoeri Meessen deden zij verslag van hun ervaringen tijdens de reis.

Annemarie Backes reflecteerde op hetgeen we die dag te horen kregen:

Pak je oor, ren je daily mile en plant een vlag.
Ga dan zitten waar het relevant is, en bepaal binnen het collectief je vraag:
Zo maak je een Pop Up school.

Waar ben je?
Leert de omgeving jou leren? En hoe moet de omgeving er dan uitzien? Kies je voor de ‘Waldkindergarten’ of voor het concept van de Vlinderwijsschool, waar leren met en over jouw innerlijk en jouw zeven chakra’s een uitgangspunt is.

Waar zijn wij, waar is het collectieve?
Bij de Waldkindergarten leerden kinderen dat ze elkaar steeds kunnen horen – een besef van het ‘wij’.

En hoe zit het met creativiteit als uitgangspunt voor leerprocessen? Bij Agora zag TNSCOT bij Agora veel vrijheid bij kinderen en jongeren. Maar daarbij is ook veel veiligheid nodig, zo gaf Mirjam aan.

Een fysieke school creëren, en dat wil TNSC- moet vooral niet het feestje van een persoon zijn, maar voortkomen uit collectief gevormde ideeën.

Hoe kun je een school beginnen?
Advies: start een virtuele school en verbindt daar projecten aan in een fysiek domein.

Er moet nog veel verwerkt worden en herkauwt en misschien opnieuw herdacht. Voor de toekomst ligt er een enorme uitdaging voor TNSC om te werken aan een nieuwe school.
School: oefenen in stukjes wereld voor kinderen en jongeren. Daar gaat het om en wat zijn we benieuwd naar het volgende initiatief!
De energie in ’t collectief is voelbaar aanwezig. Op weg naar volgende avonturen…bevaar de zeven wereldzeeën!

 

WittededWith-1 WittededWith-7 WittededWith-8 WittededWith-9 WittededWith-19 WittededWith-22 WittededWith-27 WittededWith-28 WittededWith-33 WittededWith-45 WittededWith-48 WittededWith-50 WittededWith-53 WittededWith-63 WittededWith-72