Nachtschool

Nachtschool RVC De Hef

Wij zijn de kanjers van De Hef

Geloof ons

Wij zijn heel oprecht

En deze nachtschool is speciaaaaaal

Voor jullie allemaaaal

 

De dagschool is gesloten, buiten is het donker. Het is 10 december en dit is de eerste Nachtschool van RVC de Hef, een oefening in agency (zelf initiatief nemen) en belonging (samen initiatief nemen). Leerlingen, ouders, docenten, schoolbestuur, stakeholders uit de wijk vormen samen een maatschappelijk collectief voor de avond. ’s Nachts zullen 15 leerlingen en 2 docenten blijven slapen in de gymzaal. Aan de achterkant van de dagschool, is het een plek waar het veilig is om risico’s te nemen en waar het een risico is om bij het veilige te houden. De nachtschool is donker, groot en leeg, vol mogelijkheden en enigszins absurd.

De leerlingen voelen zich eigenaar van die absurde mogelijkheden en gebruiken de school heel anders dan tijdens de dagschool. Door rond te lopen in hun pyama’s, te zingen en hun ruimte op te eisen, alsof het hun thuis is. Een verlengde van thuis op school. De leerlingen organiseren alles. Ze heten de bezoekers welkom, verzorgen het eten, zingen hun longen uit hun lijf en interviewen ouders en docenten. De rollen worden regelmatig omgedraaid, zo leren docenten Poolse Kip maken van mevrouw Pakora (moeder) en vertellen ouders aan hun kinderen hun dromen bij de DroomKeet van Liesbeth Eshuis.

De Nachtschool is er niet alleen voor gezellige gesprekjes, het gaat over onderwerpen waar je niet zonder mening kan zijn.  Een mening uiten vraagt tegelijk ook een verantwoordelijkheid die je gezamenlijk draagt. Die discussies leveren verrassende situaties op. In de aula praten een vader, een minion en een draak (oftewel twee jongens in hun onesies) over IS, verantwoordelijkheid en angst onder begeleiding van Nourdin el Ouali van Nida. Terwijl een jongen van 13 zijn pyama rechttrekt antwoord hij sterk: ‘Van geen enkel geloof mag je doden. Elk leven is even veel waard, in Palestina of in Parijs.’ Muisstil is het ook als moeders met allerlei achtergronden aan elkaar en hun kinderen vertellen wanneer hun leven geslaagd zal zijn. (workshop Mohamed Bouziane over straatcultuur versus schoolladder) Voor de een is dit als ze heeft geleefd zoals God het wilt, voor de ander als ze nuttig is geweest voor de maatschappij en voor weer een ander als als de kinderen goed terecht komen.

Vijf minuten later dansen er vier jongeren in hun onesies op het podium, terwijl een minion dit filmt met zijn mobiele telefoon. Het is een zapavond bij de Nachtschool van RVC De Hef.

Naima Zeijpveld en Woosje Stuart (docenten van RVC De Hef en leden The New School Collective) initïeerden, presenteerden en gaven sturing aan de avond.

Andere gasten en presentaties waren van: Klas 1b2, Marco Pastors over Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Nanco en Ambo over Peercoaching van Hogeschool Rotterdam, Carla Lagendijk en Eric van Bijlevelt van Feijenoord, Ludette el Barkani over dissen en debat, Angeliek Vermonden over beeld patronen, Natacha Carvalho.

Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015 Nachtschool van New School Collective 10 december 2015

Foto’s Victor Wollaert

 

 

SCI_Woordbeeld_NL_1_regel_RGB